Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör industrihusbolagets vd Åsa Andersson berätta om vad pengarna från en eventuell försäljning kan tänkas användas till. Foto: Marit A Israelsson

Kommunala Industrihus AB vill sälja huvuddelen av fastighetsbeståndet i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommuns helägda bolag Industrihus vill sälja totalt 17 fastigheter avsedda för industri- och lagerverksamhet till företaget NP3 Fastigheter.

– Det är mycket som ska hända i Skellefteå och det är bra för kommunen att få in kapital för att klara de utmaningarna, kommenterar vd Åsa Andersson.

Tankar kring en försäljning har funnits i ungefär ett år och fastigheterna bjöds sedan ut till ett tiotal intressenter och sex lokala aktörer. Fem bud kom in. Högsta budet har NP3 fastigheter, ett börsnoterat fastighetsbolag som förvaltar fastigheter främst i norra Sverige, lämnat. Det handlar om en summa på ungefär 1,3 miljarder för 135 000 kvadratmeter.

Fastigheterna finns över hela stan, bland annat de uppe på Mullberget som syns i klippet. I försäljningen är det tänkt att huvuddelen av industrihusbolagets totala bestånd ska ingå.

– Nu förhandlar vi om villkoren i avtalet och hoppas kunna landa det här snart, säger Åsa Andersson.

Imorgon genomförs ett extra kommunstyrelsesammanträde för att politikerna ska få ta ställning till jätteaffären. Även kommunfullmäktige måste sedan godkänna försäljningen för att den ska bli av.

I klippet berättar Åsa Andersson om vad pengarna i sådana fall ska kunna användas till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer