Mathias Haglund(S) kommunalråd i Vindeln Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunalrådet: ”Svårt att stötta enskilda”

Uppdaterad
Publicerad

Att åtgärda ett enskilt avlopp i glesbygden kan kosta lika mycket som själva huset. Bybor i Granö tycker att kommunen borde göra mer för att stötta enskilda.
– Vi måste behandla alla lika, säger Mathias Haglund (S), kommunalråd i Vindeln.

Att åtgärda ett enskilt avlopp kan kosta upp till 200.000 kronor. Mathias Haglund förstår att det kan vara en stor kostnad för många.

– Men om man äger ett hus eller en fritidsbostad som har kommunalt vatten och avlopp så kostar det också. Lagarna är stiftade av riksdag och regering för att vi måste göra något åt övergödningen i Östersjön, säger han.

LÄS MER: Läckande avlopp – dyr smäll för husägare

Inga bidrag att söka

Det finns inga bidrag att söka som enskild person. Däremot kan den som kopplar upp sig på kommunalt vatten och avlopp få något som kallas kommunalt VA-lån, enligt Mathias Haglund.

– I övriga fall är det jättesvårt för kommunen att ge bidrag eller lån till enskilda personer. Föreningar kan vi däremot ta en diskussion med.

I Granö finns två avloppsanläggningar som 71 bybor delar på. Foto: SVT

Vill ha hjälp med lån

En sådan diskussion pågår just nu i Granö. Där finns två avloppsanläggningar som 71 hushåll delar på. Även de måste åtgärdas efter kommunens inventering. Största abonnenten är Vindelns kommun, eftersom skolan, ett hyreshus och pensionärsboende är anslutna till ledningen.

Byns avloppsförening har begärt anstånd till 2019 för att åtgärda bristerna, men tycker att kommunen borde kunna stötta dem mer.

– Vi tycker att kommunen borde vara garant för att vi ska få lån från banken. Det är hopplöst att få lån till sådant här annars, säger Tommy Åström, ordförande i Granö södra avloppsförening.

Utesluter inget

Mathias Haglund utesluter inget i nuläget.

– Kommunen kommer att finnas som stöd i kontakten med banken i första hand. Sedan får vi se vad banken säger, säger han.

Han konstaterar också att det finns lagar som styr hur engagerad en kommun kan vara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer