Foto: Leif Henningsson

Kommunalrådet om varslet i Malå: ”Klart det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beskedet att träindustriföretaget Setra varslar 23 personer om uppsägning. Under tisdagen hölls ett möte där företaget informerade kommunen om problemen.

Det är dagen efter varslet som berör 23 anställda på Setra i Malå. Platschefen Marlene Bergström menar att stämningen på arbetsplatsen är lågmäld efter att personalen informerats.

– Jag är själv Malåbo och känner alla här personligen, så det är tråkigt, säger hon.

Kommunalrådet Lennart Gustavsson (V) var med på mötet där Setra informerade kommunen om läget.

– Vi som kommun känner ett behov av att se vad som hänt. Nu vet vi att det mer är en anpassning till ett normalläge, säger han.

Han menar att läget ändå är oroande.

– Det är klart att det är allvarligt när en av de viktigaste industrierna i kommunen varslar en fjärdedel av de anställda.

Vikande marknad

Anledning till varslen är att sågbranschen och trävaruindustrin det senaste året sett en vikande marknad.  Marlene Bergström tror inte att de kommer dra tillbaka varslen.

– I dagsläget ser vi inte det, men vi kan inte förutse hur marknaden kommer att utveckla sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.