Eleven Alma Lundgren, åk 9, ställer sig positiv till att kommunen kräver intyg för specialkost. Foto: TT/SVT

Kommunen begär intyg för barnens specialkost

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommuns måltidsservice lagar ungefär 23.000 matportioner varje dag, ca 10 procent av dom är så kallad specialkost där eleven inte kan äta den ordinarie maten.

I kommunen begär man ett intyg från sjukvården för att eleven ska få rätt till specialkost på grund av medicinska skäl, såsom gluten- eller laktosfri mat.

– Det är viktigt att man får i sig det man behöver, man ska inte plocka bort saker och ting i onödan. Det blir en garanti på att det blir rätt, säger Ann-Louise Rådström, dietist vid måltidsservice i Umeå kommun.

”Bra att man måste ha ett intyg”

På Hagaskolan i Umeå finns ett av de produktionskök som tillagar specialkost till skolor runt om kommunen och där välkomnar man att det krävs intyg för att få ta del av specialkosten.

– Det är jättebra och för barnen skull också, så att vi får rätt diagnos, säger Lena Sundelin driftsansvarig kock på Hagaskolan.

LÄS MER: Trenden: undvika gluten i kosten

Alma Lundgren går i nionde klass på Hagaskolan och hon äter mjölkproteinfri kost i skolan.

– Jag tycker det är bra att man måste ha ett intyg, annars är det svårt för personalen och veta hur mycket man ska göra. Om vem som helst får gå och ta då tar den kanske slut och inte finns för de som behöver, säger Alma Lundgren.

”Inga större svårigheter”

Filippa Paulsson går i sjuan på Hagaskolan och hon är laktosintolerant.

– Det är bra att man kan kolla upp det så inte vem som helst kan äta, för det kostar ju kanske lite mer, säger Filippa Paulsson.

Trots att specialkosten har ökat och idag är cirka tio procent ser man inte det som något problem på Hagaskolan.

– Det är inga större svårigheter. Det viktiga är att de får äta något som är så likt den vanliga kosten som möjligt, säger Lena Sundelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.