Foto: SVT

Bostaden bekostar alkohol på studieresor

Publicerad

Styrelsen i Bostaden AB brukar åka på studieresor och företaget står för restaurangmiddagar med alkohol, vilket strider mot Umeå kommuns alkoholpolicy. Det visar SVT:s granskning.

I styrelsen för de kommunala bolagen sitter representanter från flera politiska partier, och några bolag åker på årliga studieresor. SVT Nyheter Västerbotten har granskat styrelseresorna inom Umeå kommuns bolag de senaste två åren och kan bland annat berätta att Bostaden bjuder på alkoholhaltiga drycker till maten. Det handlar om något glas vin till maten, men det bryter mot kommunens alkoholpolicy på sina resor.

– Jag skäms inte för det vi gör. Om ägaren vill ge mig en erinran får de göra det, säger styrelseordförande Bernt Andersson (S).

”Värt alla pengar”

2015 var styrelsen på resa till Berlin. Företaget hyrde in en guide och Bostaden betalade politikernas restaurangbesök. Bostadens resa till Berlin kostade bolaget ungefär 169.000 kronor och kostnaden för restaurangmiddagarna blev omkring 17.000 kronor. Just middagarna är en viktig del av resorna, menar Bernt Andersson. 

– Det är värt alla pengar. Det vi tittade på i Berlin var ombyggnadsområden, förtätningar, arkitektur. Och sådant som vi känner att de är duktiga på där.

Se mer om det här under dagen på SVT Västerbotten och i kvällens sändningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer