Ulrika Edman (V) är kritisk till att rutinerna på kommunens hemsida ändrats. Foto: SVT

Stopp för interpellationer på nätet

Publicerad

Umeå kommun kommer framöver inte att publicera interpellationer och enkla frågor som ställs till kommunfullmäktige utan att de godkänts innan. Ett beslut som väcker kritik.

Bakgrunden till beslutet är att det förekommit interpellationer och frågor vars innehåll kan definieras som förtal av enskilda personer eller hets mot folkgrupp, något VK var först med att berätta om.

– Vi vill hinna se de frågor som passerar. Det är tragiskt att det behövs egentligen, säger Sven-Olof Edvinsson (C), vice ordförande i kommunfullmäktige, till SVT.

Enskilda tjänstemän har namngivits

Senaste halvåret har kommunen fått in frågor som varit rasideologiska, och det har kommunfullmäktige tidigare sagt nej till att det ska få tas upp. Den senaste tiden har också frågor där enskilda tjänstemän namngivits ställts. Sven-Olov Edvinsson säger till SVT att det bland annat handlar om turerna runt kommunens avskedade ekonomidirektör.

– Det finns regler som säger att det inte är tillåtet att namnge tjänstepersoner, och flera frågor som kan uppfattas som kränkande har ställts den senaste tiden, säger Edvinsson.

”Känns inte alls bra”

Ulrika Edman (V) som är gruppledare i Umeå är kritisk till beslutet.

– Det känns som att det här görs för att minska insynen och att sätta munkavle på vissa partier, säger Ulrika Edman (V).

Hon är också kritisk till att Kommunfullmäktiges presidium fattat beslutet utan att informera gruppledarna.

– Att ta bort frågor och interpellationer från webbsidan tre månader före valet, känns inte alls bra, säger Edman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer