Kommunen beräknar att arbetet med att ta bort snöhögar i centrum kommer att pågå fram till i början av mars. Foto: Umeå kommun

Kommunen kör ”norrlandsplogning” – snön lämnas på gångbanor

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun kan inte ta bort all snö från alla gator – och gångbanor används nu för att lagra snö på. Detta kallas norrlandsplogning.

– Vi kör för fullt men vi kan bara ta bort snön på de större gatorna och cykelvägarna, säger Per Hilmersson, gatudriftchef

Det har kommit stora mängder snö i år och kommunen arbetar för fullt med att hålla den borta från gator, gång- och cykelvägar för att öka framkomligheten och trafiksäkerheten.

Kommunen inriktar sig på att ta bort snöhögar i centrala stan, siktröja i korsningar och köra bort snö längs gatorna i centrala stan och utanför centrum. Men alla snö tas inte bort.

– Vi är inte inne på lokalgator och gör något större jobb. Generellt låter vi snön ligga kvar på trottoargatorna, säger Per Hilmersson, gatudriftchef.

”Tufft att hantera snön”

Att köra bort all snö skulle bli för dyrt och skulle leda till många transporter som belastar miljön, enligt kommunen. Därför tillämpar man så kallad norrlandsplogning, då gatornas gångbanor får fungera som snöupplag.

– När det kommer så här mycket snö är det tufft att hantera den och det bli extra viktigt att vi hjälps åt. Vi har ansvarsfulla fastighetsägare i Umeå och tillsammans ska vi klara den här vintern också, säger Per Hilmersson.

Detta gäller när du skottar snön från din tomt

Den snö som du skottar från din tomt, port eller tak får du inte lägga ut på gatan eller på plogvallen. Den snön måste du ta om hand inne på din gård.

Om du för ut snö på gatan kan den medföra trafikfara. Dessutom kan den snö som du skottar ut på gatan föras in på grannens infart när plogbilen kommer.

Om det blir för fullt med snö inne på gården får du själv bekosta bortforslingen.

Fakta: Umeå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.