Foto: TT

Kommunen överväger polisanmälan

Publicerad

En ung outbildad vikarie slog ett barn på en förskola i Umeå. Nu utreder kommunen om det inträffade ska polisanmälas. – Vi tar oerhört allvarligt på händelsen, säger Christoffer Granberg, för- och grundskolechef för det aktuella skolområdet.

Det var i mars i år som en vikarie på en förskola i Umeå blev arg på tre barn som bråkade och sedan slog till ett av barnen.

– Vår första bedömning var att det inte var polisärt ärende. Vi ska fortsätta utreda om det ska ske en polisanmälan i efterhand. Vi har följt rutinerna som finns och personen i fråga fortsatte inte sitt arbete i barngruppen.

Sa upp sig själv

Personen var vikarie och sa upp sig själv efter händelsen. Det är brist på vikarier inom förskolan. Enligt Christoffer Granberg är det erfarenheter och referenser samt utdrag ur brottsregistret som kommunen utgår ifrån när de avgör personers lämplighet.

Kommunen har gått igenom rutiner med personalen och det handlar om allt från bemanning till hur personalen placerar sig ute på avdelningarna.

Intern utredning

Kommunen gör en intern utredning och ska yttra sig om anmälan till Barn- och elevombudsmannen senast 28 april.

Föräldern som anmält tycker inte att ni gjort tillräckligt, vad säger du om det?

– Vi vill inte föregå utredningen. Den får utvisa om vi handlat fel, säger Christoffer Granberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer