Fastighetsägaren Lennart Olofsson menar att han är beredd att backa affären om kommunen betalar tillbaka det han betalat samt de investeringar som gjorts i fastigheterna Foto: SVT

Kommunen sålde brandstationen – köparen: ”Jättekonstigt”

Uppdaterad
Publicerad

Storumans kommun råkade för fyra år sedan sälja sin brandstation av misstag till en privat fastighetsägare. Kommunen har stämt köparen för att få tillbaka byggnaden. Fastighetsägaren är förvånad över kommunens agerande.

– Vi visste vad vi hade köpt. Det är jättekonstigt att de inte visste vad de sålt, säger Lennart Olofsson, fastighetsägaren som köpte brandstationen.

Lokaltidningen var först med att berätta om fastighetsförsäljningen. Det var när Storumans kommun 2014 sålde ett industrihus till en privat aktör som man av misstag råkade sälja även den byggnad som brandstationen ligger i. På kommunen skäms man över missen.

– Pinsamt och irriterande är det. Vi har gjort ett misstag, säger Tomas Mörtsell (C), kommunalråd i Storuman.

Kommunen sålde fastigheterna för totalt 4,2 miljoner kronor. Man har fått erbjudande om att köpa tillbaka fastigheten för 10 miljoner kronor. Men tycker att det är för dyrt. Därför har man nu stämt fastighetsägaren.

– Juridiken får nu ha sin gång och den får man ha respekt för. Men jag tycker vi har hyggligt bra på fötterna men man vet aldrig hur det slutar, säger Tomas Mörtsell (C).

”Förstår inte vad de håller på med”

Fastighetsägaren Lennart Olofsson tycker kommunen agerar märkligt och menar att han är beredd att backa affären om kommunen betalar tillbaka det han betalat samt de investeringar som gjorts i fastigheterna – totalt blir det då tio miljoner.

– Jag förstår inte vad de håller på med. Jag är helt säker på att vi kommer att vinna den rättsliga processen. Allt är i sin ordning. Vi har investerat väldigt mycket pengar i de här fastigheterna och nu när kommunen vill köpa tillbaka då vill vi sälja tillbaka fastigheterna och då även räddningstjänsten för tio miljoner, säger Lennart Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.