Foto: SVT

Kommunen satsar – bygger ut industrispåret

Publicerad

Nordmalings kommun satsar på att utveckla näringslivet och bygger ut det så kallade stickspåret till Rundvik – ett industrispår med öppen godsterminal.

Planerna på industrispåret, som ska kunna ta emot större godståg och högre transportvolymer, har funnits sedan Botniabanan blev klar. Sedan 2009 finns förberedda växlar och delar av spåret färdigt.

Förhoppningen har hela tiden varit att skapa ett attraktivt transportnav för all typ av transportindustri, som hamn och lastbils- och järnvägstrafik. Något som skulle ge tillväxtindustrin en rejäl skjuts framåt, i alla fall enligt Conny Nordendahl, näringslivsutvecklare i Nordmaling.

– Finns det en godsterminal för järnvägstransport kan det underlätta industrietableringar och sedan ger det naturligtvis nytta för företagen. Det är en tillväxtfaktor för Nordmaling, helt klart, säger han. 

Satsar på näringslivet

Men det är fler än kommunen som vågar tro på industrispårets betydelse. Projektet har en beräknad kostnad på 47 miljoner kronor och ska bland annat medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden samt Region Västerbotten.

Notan för kommunen själva är beräknad till en kostnad på runt 18 miljoner, något man nu har råd med enligt Conny Nordendahl. Man har också gjort utredningar och samhällsekonomiska kalkyler som gett mer positiva utslag att våga luta sig mot.

– Vi har väldigt bra siffror i våran bokföring just nu, så ska vi göra det här så är det läge nu. Ekonomin är bra, företagen går bra och kommunen är välmående. Vi satsar på näringslivet, säger han. 

Arbetet med stickspåret sätts igång under våren 2017 och beräknas vara klart tidigast hösten 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer