Kvarteret Köpmannen med den nya byggnaden sett från Hotell Lappland. Foto: Illustration: Elinder Sten

Kommunen tog olagligt beslut

Publicerad

I oktober i fjol beslutade kommunfullmäktige i Lycksele att bygga ett parkeringsgarage under den galleria som planerats att bygga i staden. Men nu visar det sig att beslutet är olagligt och förvaltningsrätten upphäver bestämmelsen.
– Jag kan inte svara på om det här är en dödsdom för hela projektet, säger kommunalrådet Lilly Bäcklund (S).

Under de senaste fem åren har kommunen fört diskussioner om att exploatera kvarteret Köpmannen. Enligt planerna skulle det bli en underjordisk garageanläggning i två plan med 176 parkeringsplatser och en galleriadel ovanpå. Ovanför gallerian är tanken att kontor, butiker och 71 lägenheter ska byggas.

LÄS ÄVEN: Planerat storbygge har stött på problem

Kom som en överraskning

Men förvaltningsrätten har laglighetsprövat beslutet och nu visar det sig att beslutet innebär att kommunen ger ett individuellt riktat stöd till en enskild näringsidkare utan synnerliga skäl för det, vilket strider mot kommunnallagen. Därför har domstolen upphävt beslutet. Något som kom som en överraskning för kommunalrådet Lilly Bäcklund (S).

– Vi hade tagit för givet att projektet är möjligt, därför blev jag väldigt överraskad då jag såg förvaltningsrättens beslut. Nu ska vi anlita jurister för att titta på avslaget och vad det är vi har gjort för fel, säger hon.

LÄS ÄVEN: Köpmannen påverkas av Åhléns nedläggning

Kommunen motsätter sig beslutet

Lycksele kommun motsätter sig överklagandet då de menar att garaget främjar näringslivet i staden och att de fyller ett behov av parkeringsplatser till allmänheten. SVT Nyheter Västerbotten har sökt representanter för Cityfastigheter, som skulle bygga projektets garagedel, utan framgång. Lilly Bäcklund säger att hon inte vet om domstolens beslut är en dödsdom för hela projektet.

– Cityfastigheter måste ta beslutet efter att detta beslut kommit, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarteret Köpmannen i Lycksele

Mer i ämnet