Foto: SVT

Kommunen tvärvände när strandpromenad stoppades

Uppdaterad
Publicerad

Det mesta var klart. Den fördjupade översiktsplanen var klubbad i fullmäktige. Umeå kommun skulle bygga en strandpromenad på Teg för att göra området mer tillgängligt för invånarna. Men helt plötsligt gjorde kommunen en kovändning och drog tillbaka planerna.

I en granskning som VK har gjort av Umeå kommuns planer på strandpromenaden på Teg har flera frågetecken dykt upp. Kommunens planer var att knyta ihop det redan befintliga stråket på Tegssidan med delen mellan Kyrkbron och Tegsbron.

Det mesta var klart, en fördjupad översiktsplan var klubbad i kommunfullmäktige, man fick köpa loss marken för 25 procent extra gentemot marknadsvärdet och lantmäteriet hade varit på plats och gett kommunen grönt ljus.

– Jag gjorde bedömningen att det bara var för kommunen att gå på. Jag meddelade ett beslut om marköverföring och gav kommunen förtida tillträde till marken, berättar Daniel Löwgren, förrättningslantmätare vid Lantmäteriet till tidningen.

Men det skulle visa sig vara långt ifrån klart. En av fastighetsägarna som ägde en del av marken var inte nöjd med beslutet och överklagade till Mark- och miljödomstolen. Därefter följde en lång tvist mellan kommunen och fastighetsägaren skriver VK.

Både kommunens jurist och lantmätare bedömde att kommunen hade lagen på sin sida men kommunen bestämde sig ändå för att försöka få till en frivillig överenskommelse med fastighetsägaren utanför domstol.

Flyttade in i tvistägarens fastighet

Under tiden som tvisten pågick flyttade kommunalrådet Hans Lindberg (S) in i en villa vars ägare kommunen låg i tvist med. Till en början hyrde han den men köpte den senare för nästan 4,9 miljoner kronor. För VK berättar Lindberg (S) att han anmälde jäv eftersom hans egna intressen riskerade att påverka framtida beslut.

– När det gäller strandpromenaden mot bron så har jag anmält jäv i frågan för över ett år sedan, eftersom jag bor närliggande. Jag har frånsagt mig ärendet, säger han till VK.

Förhandlingarna fortsatte men under förra hösten ändrade sig plötsligt kommunen. De gav fastighetsägaren rätt på alla punkter och övergav planerna man haft för strandpromenaden trots att domstolen inte prövat fallet än.

Både fastighetsägarens ombud och kommunens jurist meddelar i september att de nått en överenskommelse. Den skrivs senare på i november och kommer att innebära att ärendet inte behöver prövas i sak.

”Avbryt omedelbart, avbryt i domstol och alltihop”

En som blev förvånad över agerandet var mark- och exploateringschefen Stina Sjöblom som VK har pratat med. Hon hade länge jobbat med ärendet men fick plötsligt besked från sin chef Johan Gammelgård.

– Det kom politiska direktiv till honom om att vi skulle lägga ned projektet och han skickade vidare dem till mig. Vi fick bara se till att avsluta. Det var bara ”avbryt omedelbart, avbryt i domstol och alltihop. Lägg ned hela ärendet, ta kostnaderna för det och avsluta”, berättar hon.

Enligt Gammelgård som är tillväxtdirektör i kommunen var det en fråga om prioriteringar i budget som låg till grund till att man drog tillbaka sina planer.

– Jag och Jonas Jonsson (stadsdirektören) hade en diskussion om prioriteringarna. Då fick den här gång- och cykelvägen stryka på foten. Eller stryka på foten – skjutas på framtiden, säger han och fortsätter:

– Vi prioriterade bort det här dels på grund av finansieringen och sedan att det inte är helt klart med Västra länken och Tegsbron, hur det kommer att se ut där. Det var flera delar i det där.

I förlikningsavtalet som VK tagit del av framgår det att Umeå kommun medger fastighetsägarens alla krav. Det innebär att kommunen inte får tillträde till marken och att någon gång- och cykelväg därmed inte kan byggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.