Foto: TT/SVT

Kommunen vill kameraövervaka funktionshindrade

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun vill kameraövervaka vissa funktionshindrade på natten. Det är till att börja med ett försök som ska vara frivilligt att delta i.

– Det ska ses som ett sätt att öka valfriheten i hur man vill ta emot sitt stöd, säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden i Umeå kommun.

Sven Nordlund är engagerad i FUB, föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Umeå och har en dotter som är funktionshindrad. Han och många andra anhöriga är riktigt upprörda över det som än så länge är ett förlag om en provverksamhet.

– Ingen så kallad normalstörd människa i världen skulle acceptera att man skulle ha en kamera i sitt hem, i sitt sovrum, dundrar Sven Nordlund.

Personalen viktig

Hans dotter bor i en egen lägenhet med personal boende i samma hus. Hon har både ett kognitivt och ett fysiskt funktionshinder och måste gå med rullator och det händer att hon ramlar och behöver hjälp upp.

– Då kan hon trycka på alarmknappen och då kommer den personal som finns på natten upp och hjälper henne upp och lugnar ner henne, säger han.

Han betonar att just kontinuiteten av personal är viktig för att hans dotter ska må bra.

Försöket med kameraövervakning är en del i en förändring av bemanningen som individ- och familjenämnden i Umeå har tagit beslut om. Bland annat vill man bygga ut det rörliga team som finns i funktionshinderomsorgen för vuxna nattetid.

Det här teamet ska kompletteras med test av kameratillsyn. Det skulle beröra dom brukare som bor i det som kallas ordinärt boende i egen lägenhet som har tillsyn nattetid. 

Ingen plan för start

Ännu finns ingen tidplan för när försöket ska påbörjas, inte heller är finansiering klar betonar Andreas Lundgren (S) . Och även om ett mål också är att effektivisera och spara pengar, säger han att förslaget ska ses som ett sätt att öka friheten.

– Det ska ses som ett sätt att öka valfriheten i hur man vill ta emot sitt stöd, säger han. Vi vill ju ge ett bättre stöd för dem vi är till för, så att människor får utvecklas i sitt liv.

Att det skulle stanna vid ett frivilligt försök betvivlar Sven Nordlund starkt och han drar en enda slutsats:

– Det här kommer att genomföras, säger han. Sedan kan det vara så att kommunen inte genomför det omedelbart, utan vi låter det långsamt men säkert genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.