Foto: SVT

Vill undvika ”nytt Åre” när kommunen satsar

Publicerad

Nu vill Vilhelmina kommun ta ett ännu starkare grepp runt utvecklingen av Saxnäs och Marsfjällen. Det ska satsas ännu mer på besöksnäringen, men måttfullt. För något nytt Åre vill man inte ha.

Marsfjällen och Kultsjön breder ut sig alldeles vid infarten till Saxnäs, Här finns nödvändig service som skola, affär och hotell. Allt fler turister söker sig också till området.

Under de senaste två åren har det byggts ett trettiotal nya fritidshus och det välkomnas av ortsbefolkningen. Nu satsar också kommunen 250.000 kronor på en ny översiktsplan för att vara beredda på ännu fler nybyggen.

– Besöksnäringen är på stark frammarsch och då måste också samhällsplaneringen följa med, säger Mikael Danielsson som är entreprenör i byn

Hoppas på fler permanenta bybor

Torbjörn och Annelie Wikström driver lanthandeln i Saxnäs.

– Vi har gott om markutrymme och det är nödvändigt att vi får till en bättre planering så det kan byggas mer. Vi behöver också fler som bor pemanent här i byn så att skolan och alla annan service får vara kvar, säger Annelie Wikström.

Nu hopppas hela Saxnäs att den nya översiktsplanen ska ge utveckling i byn men i en långsam takt. Känslan i den genuina fjällbyn med en fast boende befolkning vill man ha kvar.

– Folk ska trivas och vilja bo här året runt och det hoppas jag på mest av allt. Men det får inte bli ett nytt Åre utan vi vill ha kvar byakänslan. Min förhoppning är att vi får till en hållbar turism där vi alla kan dela på utrymmet, säger Mikael Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.