Foto: SVT

Kommunens svar till DO efter trakasserierna på Dragonskolan

Publicerad

Umeå kommun har lämnat in ett yttrande till diskrimineringsombudsmannen efter anklagelserna om sexuella trakasserier och sexism på dragonskolan i Umeå.

I sitt svar till DO skriver kommunen bland annat att de inte kände till vissa av de händelser som ett antal elever anmärkt på, men att de agerade direkt på de uppgifter de kände till.

Flera flickor som gått på skolan vittnar om en rad olika missförhållanden, dels från andra elever, men även från lärare på dragonskolan.

Hanterade händelserna

Kommunen skriver bland annat att rektorn inledde en undersökning direkt händelserna blev kända och att skolan ordnade ordnade ett antal samtal mellan de inblandade eleverna. När fler händelser kom till ytan menar kommunen att skolan hanterade även dem på ett korrekt sätt.

En av händelserna gäller en kille på skolan som ska ha sagt ”all hud man visar får man ta på”. En annan anmärkning är en lärare ska ha uttryck: ”jag hör inte vad du säger, jag ser bara dina fladdrande ögonfransar”. Kommunen menar att de inte fått kännedom om de händelserna och att skolan därför inte kunnat agera på dem.

Vidtagit åtgärder

Kommunen menar däremot att det kan vara så att elever på skolan har varit utsatta för trakasserier utifrån kön eller sexuella trakasserier. I sitt svar till DO redogör även kommunen för vilka åtgärder de tar till för att komma åt problematiken med trakasserier på dragonskolan.

Enligt DO kommer det troligtvis att dröja några veckor innan de kan ge sitt utlåtande. Innan dess vill de inte kommentera ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.