Tf. klimatchefen Kristina Östman, Naturskyddsföreningen, menar att kommunerna i södra Sverige måste ta ett större ansvar för vindkraftsutbyggnaden. Foto: SVT

Flest vindkraftverk i norr: ”Kommunerna söder om Dalälven måste ta sitt ansvar”

Publicerad

Flest vindkraftverk byggs i norra Sverige. Naturskyddsföreningen kräver nu att kommuner i södra Sverige tar sitt ansvar och att vindkraftsutbyggnaden måste fördelas bättre.

– Det ligger ett stort ansvar på kommunerna söder om Dalälven att faktiskt inte säga nej till vindkraft, säger Kristina Östman, tillförordnad klimatchef vid Naturskyddsföreningen.

Vindkraften byggs ut kraftigt och det är i de nordliga länen som det byggs flest.  I Västerbotten har antalet vuxit med nästan fyra gånger på tio år och fortsätter att byggas ut.

Skulle alla verk som det sökts tillstånd för byggas väntas 541 nya snurror i länet. Det är mer än en dubblering av dagens antal. Blir byggplanerna verklighet kan vi ha över 1 000 vindkraftverk i Västerbotten. På andra håll i landet kommer det knappt in några ansökningar alls.

Sydligare kommuner säger nej

– Kommunerna använder sitt veto och då blir det inte ens en miljöprövning.  Och det är vanligare i södra Sverige. Och det här vet ju kanske vindkraftsbolagen och därför ansöker de inte ens. De har lärt sig vilka kommuner som är mer positivt inställda, säger Kristina Östman.

Nyligen föreslog en statlig utredning förändringar kring de kommunala vetomöjligheterna kring vindkraft.

– Vi välkomnar det. Men det handlar inte om man ska ta bort det kommunala vetot, utan om när vetot ska kunna användas. Och göra det starkare kopplat till markplaner.

Kan bli svårare med veto

Tanken är att konflikten mellan kommuners veto och vindkraftföretagen ska minska med ett nytt regelverk, vilket utredningen tittat på.

Men vetot försvinner inte med de nya reglerna. Däremot ska ett eventuellt nej komma tidigare i processen och det ska vara motiverat, vilket inte behövs i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.