Miljöpartisten Hans Brettschneider (t.h.) har föreslagit en ”lex Christina” efter Skellefteå kommuns hantering av ärendet kring Christina Lindqvist (t.v.) som startade uppropet ”håll käften och lyd”. Foto: Marit A Israelsson, SVT

Kommunpolitiker föreslår en ”lex Christina” för att motverka tystnadskultur

Uppdaterad
Publicerad

Inrätta en ”lex Christina” så att arbetsgivaren kan anmäla sig själv och få en extern utredning vid konflikter med sina anställda. Det föreslår miljöpartisten Hans Brettschneider i Skellefteå.

Han har reagerat starkt på kommunens hantering av Christina Lindqvist som startade uppropet ”Håll käften och lyd” och de senaste turerna efter SVT:s Uppdrag Granskning.

En person som likt Christina Lindqvist i Skellefteå som startade uppropet och slutligen sedan blev av med sitt jobb, ska inte lämnas ensam i sin konflikt med kommunen, tycker han.

– Nä, istället borde det gå att anmäla nånstans så att en utredning görs, tycker Hans Brettschneider (MP).

#tystnaden

Han har reagerat på till exempel hur Skellefteå kommun som arbetsgivare agerat efter Uppdrag Gransknings program ”Håll käften och lyd” som sändes förra veckan. I ett inlägg som nådde upp emot 9000 anställda på intranätet och sedan även allmänheten via hemsidan, lämnades uppgifter om Christina Lindqvist ut.

– Hon hängdes ut, det var osmakligt. Och hon har heller inte någon möjlighet att försvara sig, konstaterar Hans Brettschneider (MP).

Kommunen ändrade inlägg

Det var fler som reagerade. Lokaltidningen Folkbladet följde upp uppgifterna och kommunen redigerade sedan texten på hemsidan. Men då hade det gått ungefär ett dygn.

– Det tog för lång tid och jag menar att om det hade funnits en instans i samhället dit medarbetare eller kommunen kunde anmäla sig själv så kunde sådana här tveksamma fall utredas.

Därför föreslår han att Sverige borde införa någon form av ”lex Christina” som skulle kunna fungera ungefär som ”lex Sarah” eller ”lex Maria” gör.

– Exakt hur det skulle kunna fungera praktiskt får jag nog lämna till juridiken att reda ut men jag tycker verkligen att något måste göras för det är jättejobbigt för enskilda att driva sådana här frågor mot en stor stark kommun.

Kommunens svar till Christina

En vecka efter att Skellefteå kommun la ut texten på hemsidan för att ge sin bild gentemot programmet Uppdrag granskning svarade personalchefen Joakim Lundin också Christina Lindqvist i ett mejl att:

– Vi publicerade innehåll som var olämpligt och det beklagar vi. Vi har redigerat texten.

– Det är antagligen det närmaste en ursäkt jag kommer att få, säger Christina Lindqvist som i klippet också berättar hur hon själv ser på en ”lex Christina”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet