Arkivbilder. Nytt för årets Dellie Maa är ett samarbete med projektet Sápmi Salasta som ska skapa ett urfolksresidens för konstnärer. Foto: Eva Hultstrand/SVT

Konst- och filmfestival skapar urfolksresidens för konstnärer

Publicerad

Nu är årets upplaga av konst- och filmfestivalen Dellie Maa i gång i Tärnaby. Nytt för året är ett samarbete med projektet Sápmi Salasta som ska skapa ett urfolksresidens för konstnärer.

Dellie Maa är en samisk festival som visar konst och film gjord av urfolk från olika delar av världen. På programmet finns föreläsningar, film, dans och konst.

Nytt för i år är ett samarbete med konstnärsprojektet Sápmi Salasta, som hoppas kunna skapa ett urfolksresidens för konstnärer.

– Det unika är att det här inte är en byggnad, utan att residenset ska flytta runt nomadiskt på platser där de här frågorna är aktuella. Inför nästa år har vi tittat på Malå och Saxnäs, säger konstnärlige ledaren Tomas Colbengtson.

Målsättning att lyfta urfolksfrågor

Festivalen är gratis och målsättningen med arrangemanget är att lyfta upp urfolksfrågor på agendan.

– Vi lyfter tunga frågor med konsten, filmen och vetenskapen. Många av oss har unika erfarenheter som folk i allmänheten kanske inte har. Det kan handla om att man förlorat sitt språk, eller religion, säger Colbengtson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.