Arkivbild. Där i receptionen av den nya delen i hovrätten som personal haft problem med konstig lukt. Foto: SVT

Konstig lukt på hovrätten – personal fick utrymmas

I september 2016 invigdes de nya lokalerna för Hovrätten för Övre Norrland i Umeå. Men sedan i somras har personalen haft problem med lokalerna. I receptionen har en konstig lukt tvingat hovrätten till provisoriska lösningar.

Det var Folkbladet som var först med att berätta om problemen i hovrättens nya lokaler. Det var innan sommaren som hovrätten kontaktade fastighetsägaren Diös om problemet i de nya lokalerna. Personalen som jobbar i receptionen hade upptäckt en konstig lukt som gjorde det outhärdligt att arbeta där.

– Det var obehagligt att jobba där. Vi kan inte använda receptionen och har fått bygga upp en provisorisk. Det är irriterande att ett nytt hus inte fungerar, säger hovrättens president Margareta Bergström för SVT.

”Alla kände det”

Tre personer jobbar till vardags i receptionen men de har inte suttit där sedan i somras. Sedan dess har mattan och klistret under tagits bort då det var därifrån lukten kom.

– Alla kände det. Nu luktar det inte men från början, det luktade inte som mögel men mer som såpa eller parfymerat, säger Bergström.

Osäkert vad det rör sig om

Vad exakt som har hänt vet man ännu inte. Om det kan röra sig om sjuka hus-problem vill Margareta Bergström inte spekulera i och säger att hovrätten inväntar svar från Diös. Lukten i receptionen ska inte ha förekommit på några andra ställen i lokalerna och verksamheten i rättssalarna har således kunnat fortsätta som vanligt.

Hos fastighetsägaren Diös är man medvetna om problemet och har haft en dialog med hovrätten. Enligt Göran Fonzén, affärsområdeschef i Västerbotten kan ett takläkage vara en orsak.

– Det ena var en skada på taket där det blivit en reva i samband med snöskottning som gjort att det läckt in vatten. Sen behövde ventilationen justeras för den var inte riktigt färdiginställd, säger Göran Fonzén.

Luftprover har tagits

Lokalerna är fortfarande under bevakning för att säkerställa att allt är okej, bland annat har man tagit luftprover.

– Det var för att kolla att allt var grönt och det var det. Signalen från hyresgästen är att allt ska vara åtgärdat, säger Göran Fonzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer