Se hur den nya bussen ser ut invändigt och varför den är bättre än den gamla. Foto: SVT

Konstruktionsfel på nya sambulansen – måste åtgärdas på fabrik i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Sambulansen som trafikerar sträckan Skellefteå – Umeå och som har varit igång knappt ett år har konstruktionsfel som orsakat både tillbud och arbetsmiljöproblem.

– Det känns orimligt att köra den till Spanien men vi har inget val, berättar Jani Sundqvist som är verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Enligt honom kräver tillverkaren att sambulansen åtgärdas där för att bland annat garantier ska gälla. Grundproblemet är en nivåskillnad mellan bussens lyft och bussen.

– I värsta fall riskerar personalen att tappa en patient och så kan vi inte ha det, säger Jani Sundqvist.

En arbetsmiljörisk blir det också när personalen manuellt måste lyfta bårens underrede.

Personalbelastningen ökar

Sambulansen tas nu ur tjänst i fyra veckor vilket innebär att sambulansen som just nu trafikerar Lycksele – Umeå flyttas till Skellefteå. Det får i sin tur konsekvensen att en ersättningsbuss som inte kan transportera patienter på bårar sätts in i Lycksele. De patienter som har behov av liggande transport får istället skjutsas med ambulans eller taxi.

– Lösningen är inte ideal och det blir en ökad belastning på ambulanspersonalen i Lycksele men vi behöver prioritera utifrån mängden patienter, förklarar verksamhetschefen.

Transporterna till och från Skellefteå är helt enkelt fler. Under ett år rör det sig om närmare 250 liggande transporter från Umeå till Skellefteå och drygt 130 från Skellefteå till Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.