Väster om Ramsele, invigdes Skandinaviens största vindpark på onsdagen. Foto: SVT

Kontroversiell vindkraftspark får klartecken

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen i Umeå ger grönt ljus till bygget av vindkraftparken Hornmyran utanför Lycksele. Parken är kontroversiell och hade överklagats av ett antal boende i området och av den berörda samebyn.

Det är företaget Nordisk vindkraft som har planer på att bygga vindkraftparken Hornmyran med nio verk, utanför Lycksele.

Sammanlagt 15 överklaganden mot planerna hade lämnats in mot projektet från boende i byn Hornmyr, Vapstens sameby och Föreningen för landskapsskydd.

Ska inte påverka renskötseln

I sin dom konstaterar Mark- och miljödomstolen att beslutet om vindkraftparken tagits i enlighet med reglerna och avvisar kraven på att tillståndet för projektet ska dras tillbaka.

På två punkter går domstolen de klagande till mötes. Företaget åläggs att installera avisningsutrustning för att minska risken för iskast från rotorbladen och det krävs också åtgärder för att minska påverkan på renskötseln i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.