Foto: SVT

Kontroversiellt företag bakom satsning på Inlandsbanan

Uppdaterad
Publicerad

Riskkapitalbolaget Macquarie som vill göra en miljardsatsning på Inlandsbanan har tidigare varit inblandad i kontroversiella ränteavdrag och flytt av pengar till skatteparadis. Detta skriver tidningen Folkbladet.

Det australiensiska företaget Macquarie har tidigare varit involverat i Arlanda Express och tog då emot 850 miljoner i bidrag och 1 miljard räntefritt lån från staten. Företaget ska sedan ha slussat pengar till skatteparadis. Detta enligt en granskning som Svenska Dagbladet gjort.

Flyttat miljarder utomlands

Företaget ska under sju år ha flyttat ungefär 390 miljoner från Sverige till Luxemburg. Skatteverket drog företaget inför domstol men förlorade där. Detta skriver tidningen Folkbladet.

Inlandsbanan

– Vi har frikänts i svensk domstol, som har kommit fram till att vi har hållit oss till svenska lagar, och det gör vi alltid, säger Henrik Dahlström, senior vice president för Macquarie Infrastructure and Real Assets till Folkbladet.

LÄS MER: De miljardsatsar på Inlandsbanan

Till hösten ska det skrivas ett eventuellt avtal mellan de 19 kommunerna och företaget Macquarie.

Påverkar uppgifterna hur ni ser på ett samarbete?

– Det här är en affärsmässig uppgörelse som vi har och vad jag förstår blev de frikända, säger Caisa Abrahamsson (S), styrelseordförande i Inlandsbanan AB, till SVT Nyheter.

 ”Finns andra möjligheter”

I slutändan är det kommunerna som ska ta ett beslut.

– De får ett förslag till avtal och se får de ser hur de hanterar det. Det finns andra möjligheter att finansiera men det vill jag inte gå in på i dagsläget. Det viktigaste för oss är att vi får en fungerande bana, säger Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inlandsbanan

Mer i ämnet