Foto: TT

Körde på barn med rullator och kallade honom ”svartskalle”

Uppdaterad
Publicerad

En 55-årig kvinna körde på ett barn med sin rullator inne på en vårdcentral i Umeå. Pojken slog huvudet i en vägg och när andra besökare på vårdcentralen sa till kvinnan att hon skulle be om ursäkt, det var ju bara ett barn, ska hon ha svarat ”Det är ingen jävla unge, det är en jävla svartskalle”. Nu döms kvinnan.

Det var i juli i fjol som kvinnan besökte vårdcentralen för att byta sina mediciner. Flera andra besökare på vårdcentralen blev då vittnen till hur kvinnan i medelåldern knuffade omkull en liten pojke med sin rullator så att pojken slog huvudet i en glasvägg. Några vittnen ska då ha gått fram till kvinnan och sagt åt henne att be om ursäkt, att det ju bara var ett barn. Kvinnan ska då ha diskuterat emot de andra besökarna och gjort flera rasistiska uttalanden.

”Jävla svartskalleunge”, ”Det är ingen jävla unge, det är en jävla svartskalle” och”Svartskallar är inte värda ett skit, inte ett jävla öre, och svartskallar kan inte uppfostra sina egna barn” är uttalanden som kvinnan ska ha gjort enligt vittnena på vårdcentralen.

Kvinnan har själv i förhör berättat att hon tappade humöret eftersom att det strulade med hennes tid med sjuksköterskan. Men hon har förnekat att hon kört på pojken och gjort de uttalanden som hon åtalats för. Tingsrätten finner dock vittnena trovärdiga och dömer kvinnan till hets mot folkgrupp. Hon döms att betala dagsböter på 6.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.