Foto: Ante Fahlén

Kraftig villabrand i Vilhelmina – 40-åring anhållen misstänkt för grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En villa i Vilhelmina blev totalförstörd i en brand på lördagsmorgonen. En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för grov mordbrand.

Larmet om en brand en villa i Vilhelmina tätort kom strax innan 05.00 i morse. När räddningsledaren kom till platsen var det redan en fullt utvecklad brand.

Vid halv elvatiden på lördagen var branden under kontroll och räddningstjänsten från Dorotea kommer att åka tillbaka till stationen. En bil och två brandmän kommer att stanna kvar för efterbevakning.

– Släckarbetet har gått bra. Villan är totalförstörd även om väggarna står kvar, säger Lasse Rydstedt, räddningschef i beredskap.

En person till sjukhus

Tio personer från räddningstjänsten arbetade med släckningsarbetet under morgonen Polisen hade också en patrull på plats för att stötta insatsen.

– Det är en person som fick föras med ambulans till Lycksele. Personen var talbar när de åkte, säger Jonas Hahlin.

Räddningsledningen utfärdade ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten, ett VMA, om att alla i området skulle hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Men nu är det hävt och alla kan röra sig fritt igen.

– Efter att vi fick bort plåttaket så har rökutvecklingen minskat och vi har kunnat häva det beslutet, säger Lasse Rydstedt, räddningschef i beredskap.

Man misstänkt för mordbrand

En man i 40-årsåldern har gripits misstänkt för grov mordbrand. Han har förts till sjukhus med ambulans för kontroll.

– Han är skäligen misstänkt för grov mordbrand och ska under förmiddagen delges brottsmisstanke och förhöras. Därefter tar åklagare ställning om han ska anhållas eller inte, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare hos polisen.

Vid halv ett-tiden på lördagen meddelade polisen att mannen är anhållen av åklagare.

Polisen har spärrat av området och tillser att den brandhärjade villan är bevakad tills dess att tekniker har undersökt platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.