Det brinner ordentligt i en av gårdens stora ladugårdar. Det är oklart hur många grisar som fanns i byggnaden. Foto: Räddningstjänsten

Kraftig brand på grisfarm i Kåge

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand utbröt på en grisfarm i Kåge strax norr om Skellefteå på torsdagen. Det fanns omkring 600 grisar i byggnaden när den fattade eld, många brann inne.

En rejäl brand utbröt i en av ladorna på en grisfarm i Kåge under natten mot torsdagen. Det är oklart exakt hur många djur som skadats eller dött, men i byggnaden fanns närmare 600 grisar.

– Förmodligen är det många av dem som dött eller kommer behöva tas bort. Men det exakta antalet vet jag inte just nu, säger Magnus Nyberg, räddningschef i beredskap till SVT på morgonen.

De som lyckats ta sig ur den helt övertända byggnaden tas om hand av veterinär på plats.

Flera styrkor bekämpar elden

Klockan hade inte riktigt slagit 05.00 när larmet gick. Fyra styrkor från Skelleftehamn, Byske, Bureå och Skellefteå var tidigt på plats, men redan då var byggnaden övertänd.

På gården finns flera stora byggnader, sju åtta stycken med några meters mellanrum. Läget var vid 06-tiden kritiskt.

– Det kommer brinna ett bra tag. Det kritiska är taket. Så länge taket är kvar så blir det strålningsvärme åt sidorna, säger Nyberg.

En del av taket revs med en grävskopa för att få värmen att stiga uppåt.

Vid 07-tiden såg läget bättre ut. Taket har kollapsat på byggnaden som brinner och spridningsrisken dämpats, men flera hundra grisar har fått sätta livet till.

Hur branden startade är i nuläget oklart.

Nästan hela taket är borta på byggnaden. Foto: Räddningstjänsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.