Räddningstjänst på plats i Malå efter larm om en skogsbrand. Foto: Leif HenningssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kraftiga vindar bakom flera bränder

Publicerad

SMHI har varnat för kraftiga vindar i länet under onsdagen och nu kommer flera larm om bränder som orsakats av att träd fallit mot elledningar. Det råder också begränsad framkomlighet på flera vägbanor där träd fallit.

Kraftiga vindar har satt trädens rötter på prov i Västerbotten under onsdagen och flera har gett vika i anslutning till elledningar och orsakat bränder.

I Sorsele kom två larm vid lunchtid. Vid Sappetnäs har en elledning blåst ned mot en gran som brunnit lite grann. Vattenfall är kontaktade för att bryta strömmen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om den spridit sig, men läget verkar vara stabilt.

– Räddningstjänsten var tidigt på plats och har inte återrapporterar något annat, säger SOS alarm strax efter klockan 12.30.

Träd föll mot kraftledning

I höjd med Karlsgård/Månäs har det larmats om rök på platsen. En del av styrkan från Sorsle är på väg, men det verkar inte brinna med öppna lågor eller nära någon byggnad.

Ungefär samtidigt i Malå kommer rapporter om en kortslutning på grund av att ett träd fallit mot kraftledningen.

– Det vi vet initialt är att det är en stubbe som brinner. Malå räddningstjänst är på väg ut till platsen, säger SOS.

Varnar för vindar

Något tidigare, också omkring klockan 12, larmades räddningstjänst i Storuman om en brand.

– De är på plats och det verkar vara samma visa där. Ett träd som fallit över kraftledningen. Vattenfall är kontaktat för att stänga av elen, säger SOS.

Också i Robertsfors har räddningstjänsten tvingats ut för att släcka bränder som uppsått i samband med att ledningar slitits av.

– En dunge på drygt 50 gånger 50 meter fattade eld efter att en ledning gått av, säger SOS alarm.

SMHI har utfärdat en klass 1 varning för kulingvindar i länet under onsdagen och natten mot torsdagen. Flera träd har även rasat över vägbanor runt om i länet. Det är därför begränsad framkomlighet på Rislidenvägen i Norsjö samt vid infarten Lomtjärn, Vindeln.

– Räddningstjänster är skickade till vägarna för att bärga bort träden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer