Kräver att Umeå bojkottar Israel

Publicerad

Efter Israels attack på båtar med aktivister på väg mot Gaza kräver nu Miljöpartisten Jabar Amin att Umeå kommun bojkottar Israel.

Han skräder inte orden efter den den israeliska kommandoräden där minst tio aktivister dödades och kräver nu hårdare tag mot Israel.

– Det är Israel som har gått och mördat fredsaktivitster på internationellt vatten. Det är statsterrorism och barbari, säger Jabar Amin.

– Vi kan välja att inte köpa varor från Israel, vi kan välja att inte köpa varor som är tillverkade i Israel, säger han vidare.

Judiska föreningen tveksam
Från judiska förenigen i Umeå är man däremot tveksam till en bojkott mot Israel från svensk sida. Carinne Sjöberg är ordförande och hon kommer själv från Israel Hon menar att en bojkott skulle vara overksamt

– En bojkott skulle bara trigga upp konflikten ännu mer. Om han tror att en bojkott skulle få Israel att vekna då känner han inte till Israel, säger Carinne Sjöberg.

Hon beklagar de människor som fick sätta livet till och tycker också att de israeliska kommandosoldaterna gjorde en klumpig räd. Trots det försvarar hon Israels agerande.

– De reaktioner jag får idag är att hela den här konvojen var en otrolig provokation och det ville Israel sätta stopp för, säger Carinne Sjöberg.

Berno Jonsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer