Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Johansson, överläkare i vårdhygien, vill att beredskapen ska förbättras i hela Sverige för att skydda de äldre från att smittas av coronaviruset. Hör honom berätta om vilka rutiner han anser ska ändras. Foto: SVT

Överläkare i vårdhygien kräver bättre rutiner efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad
Det behövs en samordnad rutin i landet för att skydda äldre och personal från att smittas av coronaviruset, menar Anders Johansson, överläkare i vårdhygien vid Region Västerbotten.
– Så att det inte händer igen att alltför många smittas inom vård och omsorg i Sverige, säger han.

I en debattartikel i Läkartidningen skriver Anders Johansson att det finns flera anledningar till att Västerbotten har så få döda i covid-19.

– Vi har varit snabbare än Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Snabbhet är oerhört viktigt i en sådan här pandemi, säger han.

Intensiv smittspårning

Anders Johansson säger att personal inom vård och omsorg i Västerbotten tidigt uppmanades att stanna hemma i minst sju dagar med två dagars symptomfrihet, medan Folkhälsomyndigheten under två månaders tid hade policyn att man bara behövde vara hemma två dagar utan symptom.

– Vi har också smittspårat väldigt intensivt inom kommunal omsorg. Vi har speciellt utbildade sjuksköterskor som har smittspårat sju dagar i veckan sedan i mars, säger Anders Johansson.

”Behöver samma riktlinjer”

Enligt Anders Johansson har Folkhälsomyndigheten inte i uppdrag att skydda vård och omsorg, det är regionerna och kommunernas ansvar. Men det är för svårt för de enskilda regionerna att klara det utan stöd nationellt, menar han.

– Det borde finnas samma riktlinjer i hela landet, så man skyddar de äldre och personalen inom vård och omsorg. 

Hör mer om vilka lärdomar man kan dra av pandemin, enligt överläkaren, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet