Kris i samhällsviktiga funktioner i Skellefteå – vädjar till allmänheten om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå och Umeå går kommunerna ut med nödrop till allmänheten med anledning av det är så ont om personal.

– Läget är extremt ansträngt i nästan alla våra verksamheter. Vi behöver hjälp från allmänheten, säger personalchef Joakim Lundin.

Tanken är att allmänheten via en intresseanmälan sedan ska kunna hoppa in och jobba på olika ställen och på så sätt bidra till att säkra samhällsviktiga funktioner.

– En förskola går i värsta fall att stänga men vi kan inte stänga äldreboenden eller ställa in hemtjänst, konstaterar Joakim Lundin.

Coronaviruset i Västerbotten

”Söker frivilliga”

Skellefteå kommun har en skala från grönt till rött inom vård, omsorg och stöd till äldre och vissa funktionshindrade, och nu lyser det gult läge för alla de verksamheterna.

Den svåra situationen beror framförallt på hög sjukfrånvaro bland personalen på grund av smittspridningen av covid-19, men också på de nationella restriktionerna.

– I nuläget söker Skellefteå kommun frivilliga som vill ställa upp, men om situationen förvärras ytterligare kan det bli aktuellt att omfördela medarbetare inom och mellan Skellefteå kommuns förvaltningar, säger Joakim Lundin.

Liknande situation i Umeå

Även i Umeå är situationen ansträngd inom äldreomsorg och funktionshinderomsorg. Kommunen vädjar också till invånare med erfarenhet inom dessa verksamheter att höra av sig.

– Vi är tacksamma för varje person som kan ställa upp under den närmaste tiden, det kan vara enstaka dagar eller under en period på ett par veckor. All hjälp är välkommen! säger Rebecca Andersson, enhetschef, äldreomsorgens rekryteringscentrum.

I videon hör du Linda Dehlin, verksamhetschef vård- och omsorgsboende, om situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet