Foto: SVT

Kritik mot ”norrlandsplogning”: ”Man ser inte folk”

Uppdaterad
Publicerad

Snömassorna som täcker vissa av Umeås trottoarer är en trafikfara för cykel och gångtrafikanter. Tycker i alla fall flera flera umebor.

Det kallas för norrlandsplogning. Att som Umeå kommun använda trottoarer som lagringplats för bortskottad snö. Som här till exempel, på småvägarna bakom järnvägsstationen i Umeå. Men norrlandsplogningen retar många gångtrafikanter och bilister.

Enligt Umeå kommun blir det alldeles för dyrt att köra bort all snö från gatorna, så på dom flesta småvägar kommer snön att ligga kvar på trottoarerna.

– Det skulle krävas dubbla vinterbudget i så fall. Dessutom är det en belastning för miljön då det skulle innebära oerhört många lastbilslass. Så här har vi alltid gjort och här i Norrland är det så stora mängder snö. Vad jag vet är det ingen annan kommun här uppe som tömmer alla lokalgator, säger Per Hilmersson, gatudriftschef på Umeå kommun.

”Där vi upplever det som smalt breddar vi”

Hur resonerar ni kring säkerheten?

– Vi lastar från stora gator och cykelvägar och där det är uppenbar trafikfara så är det klart vi går in på vissa lokalgator men det är undantagsfall.  Vi kör ju nu igenom alla våra lokalgator och river bort en stor del av isen och breddar upp och där vi upplever det som smalt breddar vi. Men det sker i liten omfattning att vi lastar.

I klippet ovan kan du höra vad några av de umebor som SVT pratat med tycker om plogningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.