Brita Winsa, sjuk- och hälsodirektör vid Region Västerbotten om kritiken Foto: Jenny Kejerhag, SVT

Kritik mot rutinerna för vårdpersonal om att stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Rutinerna kring när vårdpersonal ska stanna hemma eller inte vid sjukdom har varit luddiga. Det anser flera personer hört av sig och riktat kritik mot Region Västerbotten.

Flera personer har den senaste veckan hört av sig till SVT Västerbotten med anledning av rutinerna för vårdpersonal om att stanna hemma vid symptom. Först fick vårdpersonal ”som bara har lätta symptom”, stanna på jobbet men det har nu ändrats till de ”som känner sig friska” kan gå till jobbet.

– Regionen försöker kontinuerligt att informera om de nya rutinerna som gäller, men det är inte alltid informationen når fram, berättar sjuk- och hälsodirektör Brita Winsa vid Region Västerbotten.

Hör henne svar på kritiken i videon ovan.

Rutin för att stanna hemma från jobbet under covid-19 pandemin:

• Anställda ska stanna hemma om de akut insjuknar i luftvägssymptom och feber eller ett av dessa symptom.

• Man stannar hemma i minst 7 dagar. Dagen för första symptom räknas som dag 1.

• Återgång till arbete eller studier kan ske dag 8 efter insjuknandet om man de två senaste dagarna varit feberfri eller om hosta är det enda kvarstående symptomet på dag 8 efter insjuknandet.

Gäller för anställda och studerande inom hälso-, sjuk- och tandvård i Region Västerbotten.

Fastställd 2020-04-03, och kan ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet