Foto: privat

Kritik mot Umeå kommuns lunchlådor till elever

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun erbjuder gymnasieelever som bor i kommunen och läser på distans hemifrån att hämta ut lunchlådor. Men elever från andra kommuner som vanligtvis pluggar i Umeå får ingen ersättning i sin hemkommun utan får söka bidrag från socialtjänsten istället.

– Det är inte rättvist, säger Malin Lindh i Dorotea, vars dotter Wanja pluggar på Forslunda i Umeå. Totalt går cirka 3500 elever vid Umeå kommuns gymnasieskolor – cirka 20 procent av eleverna kommer från andra kommuner.

Men eleverna från de andra kommunerna erbjuds ingen lösning för lunchen, när de nu måste läsa på distans på grund av coronaviruset.

Coronaviruset i Västerbotten

Flera föräldrar har reagerat.

– Vissa elever får alltså mat gratis, medan vi får betala själva. Vi borde kunna få ersättning, tycker föräldern Malin Lindh.

Får vända sig till socialtjänsten

Det är tekniska nämnden i Umeå som fattat beslutet om lunchlådorna. Ordförande Lena Karlsson Engman säger till SVT att man inte tänkt på att det skulle kunna vara orättvist. Familjer i andra kommuner får vända sig till socialtjänsten i sin hemkommun om man behöver ekonomiskt stöd.

– Vi vet att skollunchen är extra viktig för vissa elever och ville kunna erbjuda detta. Vi har mötts av stor förståelse kring att extraordinära tider kräver ovanliga lösningar, säger Lena Karlsson Engman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet