Foto: Anne Kaartinen/Privat

Kritiskt läge för Humlan i Umeå: ”Det här känns supertråkigt”

Publicerad

Den ideella kulturföreningen Humlan i Umeå står inför en stor ekonomisk kris. Föreningen har haft sedan 2014 några tunga år rent ekonomiskt sett, vilket nu har gjort situationen ohållbar och personalen har fått sluta.
– Vi behöver tillskott för att kunna fortsätta, det här känns supertråkigt, säger Nils Andrén producent.

Humlan som funnits sedan 1981 och har sedan 2014 haft en mycket ansträngd ekonomi. En av orsakerna har bland annat varit att det varit svårt att ställa om efter Kulturhuvudstadsåret då man hade många arrangemang och mycket personal.

– Det handlar om en längre period av svåra år rent ekonomiskt som vi försökt tackla allt eftersom. Nu det senaste halvåret så har man lyckats få till en förändring och återfått en balans, men det är lite sent, säger Andrén.

Skickat en vädjan

Föreningen har sedan ett halvår tillbaka fört en dialog med kommunen om att få något sorts ekonomiskt stöd. Under torsdagen har man lämnat in en ansökan om en vädjan om stöd till kommunstyrelsen i Umeå kommun. Senast i höst behöver man pengarna.

Föreningen ser helst att de redan innan sommaren får en indikation om hur det kommer bli för att kunna ställa om verksamheten.

– Vi behöver tillskott för att kunna fortsätta och har gett lite olika förslag till kommunen. Vi vill helst behålla personal men det kan också bli en ideell förening, säger Andrén.

Anställda får sluta

För att spara in på kostnader har personalen som varit anställd hos Humlan fått sluta, och var de ska ta vägen i nuläget är oklart.

– Vi har fått sluta, egentligen skulle vi haft semester, säger Andrén. 

Framtiden hänger på kommunstyrelsen

Lars Sahlin är biträdande kulturchef vid Umeå kommun och han vill invänta kommunstyrelsens beslut kring ansökan innan man funderar på vad man ska göra.

– Men det är såklart tråkigt även om det inte kom som någon överraskning att de befinner sig i en svår situation, säger Sahlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer