Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför Nadia Wallmark tycker det är synd att ett ”Stockholmsfenomen” slår mot krogarna i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson SVT

Krögare: ”Hela landet får sota för skandalgrejer i Stockholm”

Uppdaterad
Publicerad

En del take-awaway, men knappt några som åt ute. Så såg fredagskvällen ut på restauranger i Västerbotten efter förbudet att sälja alkohol efter klockan 22 trädde i kraft.

Nadia Omarat som nyligen öppnat efter en renovering av O'learys i Skellefteå är bekymrad. Hon bedömer att de har 20 procent av kunderna kvar.

– Dött efter klockan sju, jag kommer inte att orka hur länge som helst. Det måste hända något mer än bara stängning klockan 22, det måste finnas någon annan lösning, säger hon.

Nadia Wallmark stängde sin nattklub på restaurangen Rustique. I videon berättar hon hur hennes verksamhet drabbas.

”Klump i magen”

Beland Reza som driver krogen ”Älgen” i Umeå hade tre gäster efter klockan 19. En normal fredagskväll brukar han ha hundra bokningar, berättar han.

– Det här ger mig en klump i magen faktiskt, take-away går inte att leva på, säger han.

Inga klagomål

Kommunerna har ansvaret att göra tillsyn av trängsel på restauranger, krogar och caféer. I Skellefteå gjordes ingen tillsyn på fredagskvällen.

– Eftersom vi märker att det har blivit väldigt lugnt sedan de regionala råden kom. Vi har inte fått in några klagomål från allmänheten om trängsel på krogen den senaste tiden, säger Elisabeth Berggren, verksamhetschef Miljö, hälsoskydd och livsmedel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer