Kronhjortarna lämnar ståtliga horn efter sig men Jan-Erik Söderholm har tröttnat på skadorna djuren orsakar. Foto: SVT

Kronhjortar orsakar skador för lantbrukare i Nordmaling: ”Det är jättejobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Kronhjortar river ner stängsel, trampar sönder ensilagebalar och förstör granplantor. Lantbrukare i Nordmalingstrakten har fått nog.   

– Det är jättejobbigt. Vi måste få bukt med det här, säger Jan-Erik Söderholm. 

Han är lantbrukare i byn Djupsjö i Nordmalings kommun. De senaste åren har han fått ovälkommet besök av hungriga kronhjortar som förstör ensilagebalar och äter kornas foder. 

– Det handlar om en kostnad på minst 15 000-20 000 kronor per år för mig och det finns de som är ännu mer drabbade, säger Jan-Erik Söderholm.  

Vill att fler skjuts 

Han har beviljats skyddsjakt och två hjortar sköts, men det hjälpte inte. Jan-Erik Söderholm vill att stammen halveras i området.

– Det gick bra när det var en, två eller tre stycken. Då var det exotiskt. Nu tror jag vi har 30-40 kronhjortar bara i den här byn, säger han. 

Länsstyrelsen har beslutat att kronhjortsstammen ska få växa i länet men vill se en mer aktiv jakt och förvaltning av kronhjortarna i de områden där det finns problem. 

Se videon om när kronhjortsbesöket i Djupsjö blev lite väl närgånget ovan.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.