Foto: TT/SVT

Kronofogden kräver namn på ockupanter

Publicerad

Kronofogden ställer nu kravet på landstinget om personuppgifter på samtliga ockupanter för att kunna avhysa dem från sjukstugan i Dorotea. Det kan röra sig om ett hundratal personer.

Som Västerbottensnytt tidigare rapporterat, är frågan om avhysning av ockupanterna på sjukstugan i Dorotea en komplicerad fråga. Bland annat var det oklart vad som skulle krävas för att Kronofogden skulle kunna genomföra handräckning.

Ockupationen förklarades olovlig i slutet av december förra året, och ett sätt att meddela ockupanterna om att landstinget begärt särskild handräckning, skulle kunna vara genom en kungörelse.

Det skulle exempelvis kunna vara ett anslag med informationen, för att på så sätt nå de berörda ockupanterna.

Vill ha personuppgifter

Men kronofogden har nu begärt kompletterande uppgifter i landstingets ansökan om handräckning. Myndigheten vill ha namn och personuppgifter på berörda personer, vilket kan röra sig om ett hundratal människor.

– Det återstår att se om det är görbart, och om vi väljer att göra det eller inte. Det är en juridisk knivighet, ockupationen är ett medborgarinitiativ och människor kommer och går på sjukstugan, säger Henrik Sandberg, jurist på landstinget i Västerbotten.

Det är däremot fortfarande oklart om det går att använda sig av en kungörelse. Landstinget utreder frågan, och har ännu inte bestämt hur föreläggandet ska hanteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.