Foto: Tommy Forsgren

Kulturarbetare: ”Lägg skulden där den hör hemma”

Uppdaterad
Publicerad

En rad kulturföreningar har de senaste åren lagt ner eller står utan lokaler. Företrädare för gräsrotskulturen menar att det råder en kulturdöd i Umeå. Nu ryter en kulturarbetare på Väven ifrån och menar att det börjar bli tröttsamt med ”det konstanta idisslandet att det är Vävens fel”

Den alternativa musikföreningen Verket i Umeå står utan lokal, Humlan vädjar om hjälp med ekonomin, Made-festivalen läggs ner, Sagateatern klappade igen och Jazzfestivalen är tvungna att kapa konserter.

En kulturarbetare på Väven, som vill vara anonym, ryter nu ifrån eftersom denna ”kulturdöd” allt som oftast skylls på kulturhuset.

– Att vara en förening kan omöjligt vara lika med att leva i huvudsak på bidrag. Ekvationen är enkel, lägger man upp hela sin existens på att man ska få tillräckligt med bidrag från kommunen för att överleva, då kommer det att gå åt helvete, säger hen.

Storhetsvansinne

Kulturarbetaren menar att det är fullt förståeligt att tycka att kommunen fick en släng storhetsvansinne och att det fyra år gamla kulturhuset blev väldigt dyrt. Men menar att de små scenerna som försvinner inte är verksamheterna på Vävens fel.

”Var lite självkritisk”

– Kommer det inte tillräckligt många konsertbesökare, får man inte in tillräckligt många medlemsavgifter, då måste man kanske vara lite självkritisk och fundera kring sin egen budget, säger hen och fortsätter:

– Ska det nödvändigtvis skyllas på någon så skyll på kommunledningen och ställ dem mot väggen istället för att hacka på de som i dagsläget slår knut på sig själva för att stötta Umeås föreningsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.