Arkivbild. Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kulturministern om att gratis lovaktiviteter slopas: ”Olyckligt”

Publicerad

Med den nuvarande budgeten har de öronmärkta pengarna till gratis lovaktiviteter för barn försvunnit.
Olyckligt, tycker kultur- och demokratiminister Amanda Lind, men några förändringar lovar hon inte.
– Jag kommer inte kunna ge några besked nu om vi kan genomföra några förändringar där, vi får återkomma i vårändringsbudgeten.

När M+KD-budgeten röstades igenom av riksdagen så försvann de pengar som var avsatta för gratis lovaktiviteter till barn och ungdomar. Nu blir det svårare för kommuner att ordna aktiviteter.

– Jag vet ju att medlen varit viktiga, inte minst för kommuner som har det tuffare ekonomiskt att ändå kunna erbjuda bra aktiviteter och nå de unga även under loven, säger Amanda Lind, kultur- och demokratiminister som i dagarna besöker Västerbottens län.

– Jag tycker så klart det är olyckligt att det inte fanns kvar när M+KD-budgeten antogs.

Dorotea kan tvingas ta betalt

Och Dorotea är just en sådan kommun som har det tuffare ekonomiskt. Där kan man nu tvingas ta betalt för sina lovaktiviteter – vilket kanske framförallt slår mot de familjer med mindre pengar.

– Anslaget är och har varit viktigt, inte minst för kommuner som har en tuffare ekonomiskt situation – och hur viktigt det är att barn och unga oavsett bakgrund och vilka ekonomiska förutsättningar din familj har, ändå har möjlighet att göra aktiviteter även på loven, men jag får återkomma med besked om vad som händer med det här anslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer