Kvinna åtalas för påhittade våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 35-årsåldern i Umeå åtalas för tre fall av falsk tillvitelse. Hon misstänks för att vid tre tillfällen ha ljugit om att ha blivit våldtagen.

Efter att polis larmats till ett bostadsbråk i november 2016 uppgav kvinnan att hon och en annan kvinna blivit våldtagna av två män på platsen. Männen greps och satt anhållna i fyra dagar, innan misstankarna avskrevs och de släpptes.

En månad därefter skickade kvinnan en skrivelse till polisen i Umeå där hon hävdade att två taxichaufförer upprepade gånger ofredat och våldtagit henne. Då polisen började fatta misstankar mot kvinnans utsagor frihetsberövades ingen.

I september 2017 anmälde kvinnan för tredje gången att en man våldtagit henne, men hon drog själv tillbaka anmälan dagen därpå.

Kvinnan förnekar att hon ljugit i de två första fallen. Vad gäller det tredje fallet förnekar hon brott, men vidgår omständigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.