Foto: Izabelle Nordfjell, TT

Kvinna döms för rasistiskt Facebook-inlägg

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 40-årsåldern skrev ett nedsättande inlägg på Facebook om människor utifrån hudfärg och etniskt ursprung. Nu har hon dömts för hets mot folkgrupp vid Skellefteå tingsrätt.

Kvinnan åtalades misstänkt för hets mot folkgrupp efter att ha uttryckt sig nedsättande i en Facebook-grupp om människor utifrån hudfärg och etniskt ursprung.

Inlägget publicerades på en offentlig sida som följs av flera tusen personer och kunde därför både läsas och spridas över hela landet.

– Jag har skrivit de orden, det känns i alla fall som att jag har gjort det, berättade kvinnan i polisförhör.

Kvinnan erkände att hon skrivit inlägget men bestred ansvar för brott. Hon menade att hon blivit provocerad av en länk som delats i gruppen och att det var därför hon kommenterade som hon gjorde.

– Jag såg rött, berättade hon i polisförhör.

”Likgiltig inför effekten”

Under tisdagen meddelades domen vid Skellefteå tingsrätt som väljer att gå på åklagarens linje.

”Tingsrätten anser att hon varit likgiltig inför effekten av sitt handlande”, resonerar tingsrätten i domen och slår fast att brottet inte är att bedöma som ringa.

Kvinnan döms för hets mot folkgrupp och påföljden bestäms till villkorlig dom och 50 dagsböter. Hon ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.