Kvinna från Umeå fick benet brutet under höftoperation – skickades hem ändå

Publicerad

I juli opererades en kvinna från Umeå i Stockholm för att få en ny höftkula. Men hon skickades därifrån med ett brutet ben. Nu IVO-anmäler kvinnan händelsen. En utredning pågår.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, opererades i Stockholm i början av juli där hon fick en ny höftkula. Under operationen fick hon benet brutet – men det upptäcktes inte. Det var inte förrän under hemresan som benbrottet upptäcktes.

Under hemresan råkade kvinnan vricka till foten på det opererade benet, hon kunde inte röra sig utan fick akut ringa efter ambulans. Ambulansen körde henne till Sundsvall, enligt kvinnans anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Blev liggandes hela sommaren

På lasarettet i Sundsvall upptäcktes att benet var brutet. När kvinnan två dagar senare transporterats till Umeå opererades hon på nytt på grund av skadan.

Benbrottet gjorde att kvinna blev liggandes under hela sommaren, skriver den hon i sin anmälan.

Utredning pågår

Sjukhuset i Stockholm där höftoperationen genomfördes är Capio ortopediska huset. Då utredningen av händelsen pågår vill Capio inte kommentera fallet.

– Vi vill låta utredningen ha sin gång, säger Liza Manestam, kommunikationsdirektör på Capio, i ett mejl till SVT Nyheter Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter