Genrebild. Chefen på hälsocentralen menar att man sannolikt skulle ha fortsatt att utreda kvinnan om hon inte behövt åka in akut innan dess.  Foto: TT Bertil Ericson

Kvinna hade tumör stor som en golfboll – ordinerades antidepressiva

Publicerad

En kvinna i Umeå i 70-årsåldern led av extrem yrsel och svårigheter att gå. Läkaren på hälsocentralen ordinerade antidepressiva läkemedel och smärtstillande. När kvinnan åkte in akut hade hon en hjärntumör stor som en golfboll i nacken.
– Så här får det inte gå till, säger kvinnans dotter, som anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det var i slutet av 2017 som kvinnan började känna sig yr och sökte hjälp på en hälsocentral i Umeå. Hon fick en remiss till Öron- näsa, och halsmottagningen eftersom hon misstänkte att hon led av kristallsjuka, som kan orsaka yrsel.

– Hon tjatade till sig den remissen och fick sedan ringa och ligga på för att få veta provsvaret av hälsocentralen, men det visade sig att det inte berodde på det, säger kvinnan dotter.

Hon blev successivt sämre och fick svårt att gå. Dottern berättar att mamman ringde hälsocentralen flera gånger för att få hjälp.

Skrev ut antidepressiva

10 månader efter att kvinnan sökte hjälp första gången skrev läkaren ut värktabletter och antidepressiva tabletter till kvinnan, något som förvånade både mamma och dotter.

Ungefär en vecka senare åker hon in till akuten eftersom hon nu har extrem yrsel och inte kan gå själv från sängen till toaletten.

– Då gick det fort. Inom 24 timmar konstaterar man att hon har en hjärntumör som är lika stor som en golfboll i nacken, säger dottern.

”Känns som hon dog på operationsbordet”

Kvinnan fick göra en hjärnoperation för att ta bort tumören. Operationen var komplicerad och tog ungefär sju timmar. Det gick inte att ta bort hela tumören.

– Den hade vuxit sig så stor. De lämnade en liten bit så att hon inte skulle bli helt förlamad, säger dottern.

Kvinnan fick många men efter operationen, hon kan till exempel inte gå eller stå själv. Hon är sängbunden och kan inte äta på egen hand.

– Hennes livskvalité har gått från 100 till 0. Det känns som att min mamma dog på operationsbordet. Så här ska det inte gå till, säger dottern.

Hon har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ska utreda händelsen.

Hälsocentralen: ”Under utredning”

Verksamhetschefen vid hälsocentralen dit kvinnan sökte sig säger till SVT att man tagit del av anmälan och att man nu utreder vad som hänt.

– Det är alltid olyckligt när någon blir drabbad. Men jag kan inte svara riktigt exakt eftersom det är under utredning.

Verksamhetschefen säger att man skickat patienten vidare till öron- näsa- halsmottagningen eftersom man ofta misstänker problem med ögon och öron vid problem med yrsel.

Chefen menar att man sannolikt skulle ha fortsatt att utreda kvinnan om hon inte behövt åka in akut innan dess.

– Det är viktigt att man alltid har hjärntumör i åtanke men det är ett väldigt vanligt symptom med yrsel, säger verksamhetschefen, som även hänvisar till att kvinnan haft en sjukdomshistoria som skulle ha kunnat orsaka yrsel och balanssvårigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer