En av kvinnans hundar hade en tennisbollstor tumör som hängde mellan frambenen. Golven i huset var täckta av smuts och avföring i varierande utsträckning. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

Kvinna i Robertsfors döms för djurplågeri – 27 hundar levde i misär

Publicerad

27 hundar levde i misär hos en kvinna i Robertsfors kommun. Inne i bostaden var golven fyllda med urin och avföring från hundar och flera hundar satt instängda i små burar.

Många av hundarna hade sjukdomar som de inte fått vård för och nu döms kvinnan för djurplågeri.

Det var i maj 2020 som länsstyrelsens djurskyddshandläggare åkte hem till kvinnan efter att det kommit in en anmälan om att hon brast i sin djurhållning. Hela kvinnans hus var då täckt med smuts och avföring och flera av kvinnans 27 hundar var utsatta för olika typer av lidande.

Flera var instängda i små burar och vissa hade suttit i dem i tolv timmar enligt kvinnan själv. En av hundarna hade en tumör stor som en tennisboll som hängde ner en decimeter från framtassarna och en annan hade stora, såriga juvertumörer. Flera av hundarna hade också ögonsjukdomar, men ingen hade blivit undersökt av veterinär.

Situationen förvärrades

Djurskyddshandläggarna gjorde sedan flera besök för att kontrollera att kvinnan städade huset, tog hundarna till veterinär och slutade hålla dem i bur.

I oktober 2020 fanns 19 hundar kvar i huset, men då var situationen ”sju resor värre” enligt djurskyddshandläggarna. Länsstyrelsen omhändertog därför 16 av hundarna omedelbart. En av tikarna och hennes sex valpar avlivades eftersom de bedömdes vara i ett så dåligt psykiskt skick att de inte kunde omplaceras.

Döms för djurplågeri

Kvinnan åtalades för att ha vanvårdat i vart fall 18 hundar. Nu döms hon för djurplågeri i ett okänt antal fall. Umeå tingsrätt anser att det inte går att bevisa att allt lidande som hundarna utsatts för är frågan om djurplågeri. Påföljden blir villkorlig dom.

Kvinnan har sedan hösten 2021 förbud om att ta hand om djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.