Bor du i fjällen? Då kan du få snö till veckan. Foto: Foto: Anders Wiklund, TT//SVTJohan Nilsson, TT

Regn, rusk och snö – så blir veckans Norrlandsväder

Uppdaterad
Publicerad

Kommande vecka bjuder inte på någon högsommarvärme direkt. I stället väntas ostadigt väder – och i hela fjällkedjan kan det komma snö.

– Det är ett ostadigt väder på gång, ett antal regnområden ska passera, säger Pererik Åberg, SVT:s meteorolog.

Faktum är att man kan vänta sig låga temperaturer och skurar varje dag – oavsett om man bor i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland eller Jämtland.

– Det kan bli minusgrader på nätterna och snö, eller blötsnö, kan komma i hela fjällkedjan, och även öster om fjällkedjan. Snön kommer troligtvis inte lägga sig, konstaterar säger Pererik Åberg.

Chans att få en glimt av solen

Hur varmt blir det på dagarna?

– Man kan vänta sig ungefär 10-12 grader. Bor man längs kusten i Medelpad och får lite sol kan det bli 14-15 grader.

Det finns chanser att solen tittar fram stundvis i hela regionen.

Värmen brukar komma i juni

Trots att prognosen inte visar några höga temperaturer konstaterar Pererik Åberg att det är varmare än vad det brukar vara så här års.

– Normalt så är det inte så varmt i maj, utan värmen brukar komma efter midsommar. Förra året var det väldigt varmt i maj dock, i år var det istället varmt i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.