Kyrka kan byggas på Tomtebo – efter 15 års väntan

Publicerad

Trots att det inte byggs många kyrkor i Sverige kan det på Tomtebo bli aktuellt att sätta spaden i marken och påbörja bygget av en ny församlingslokal.
– Vi har en dialog med kommunen om att få bygga och vi diskuterar några olika markområden, säger Kenneth Nordgren, kyrkoherde.

Ända sedan det började byggas bostäder på Tomtebo har Svenska Kyrkan pratat med kommunen om att få bygga en ny kyrka. Nu, efter över 15 år, verkar det kunna bli aktuellt.

– Vi diskutera ett par markområden med kommunen, säger Kenneth Nordgren, kyrkoherde.

– Förhoppningsvis blir det verklighet att vi får bygga ett kyrkorum med församlingslokaler, framförallt för barn- och ungdomsverksamhet.

Antalet medlemmar minskar

Samtidigt sjunker medlemsantalet i Svenska Kyrkan. År 2017 var 59,3% av svenska befolkningen medlemmar, jämfört med 74,3% 10 år innan.

– Kyrkans medlemmar minskar, tyvärr, men här i Umeå växer staden och det blir fler människor. Vi vill finnas till för dem, med kyrkorum och aktivtetslokaler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer