Kyrkor i Umeå öppnar för hemlösa: ”Vår uppgift att se till att människor inte fryser ihjäl”

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkor i Umeå slår upp portarna för hemlösa. Iskalla nätter kommer man att erbjuda fika, filt och vila på kyrkbänkarna.

– Det är vår uppgift att se till att människor inte fryser ihjäl ute, säger Johanna All, diakon på Svenska kyrkan i Umeå.

Värme och vila heter initiativet som riktar sig till personer som tillfälligt befinner sig i Umeå och som saknar bostad. Ett komplement till härbärget i pingstkyrkans lokaler, menar Johanna All.

– Det vi erbjuder är en värmestuga. De som kommer hit får fika, filt och en kudde. Vi erbjuder ingen sängplats, men värme och vila på kyrkbänkarna. Ingen ska behöva sova ute eller i bilen när nätterna är som kallast, säger hon.

Biljetter till behövande

Värme och vila är ett samarbete mellan Svenska kyrkan och EFS, och innebär att Umeå stads kyrka eller Vasakyrkan håller öppet vinternätter när temperaturen kryper ner mot 12-15 minusgrader.

– Vi kommer att dela ut biljetter vid Diakonicentralen. De handlar om att vi ska nå rätt personer, alltså de som inte är skrivna i Umeå. För de som är skrivna här finns annan hjälp att få, såsom akutboende, säger Johanna All.

Stort intresse för volontärarbete

Förhoppningen är att kunna slå upp portarna i mitten av januari och arbetet med att rekrytera volontärer är i full gång. Totalt handlar det om ett 20-tal volontärer som nu får utbildning i allt från HLR till regler och rutiner.

– Intresset har varit väldigt stort. Det är allt från unga som utbildar sig till socionomer till äldre som känner att de vill vara en resurs. De allra flesta har inte varit i kontakt med kyrkans volontärarbete tidigare, säger Johanna All.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.