• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: arkiv

(L) vill bryta vänortssamarbete med Kina

Skellefteå kommun har ett vänortssamarbete med staden Tongling i Kina. I staden finns bland annat ett läger för politiska fångar. Nu vill Liberalen Andreas Westerberg att kommunen ska avsluta samarbetet.

Skellefteå kommun har i 20 år haft ett vänortssamarbete med Tongling i Kina, ett samarbete som till mesta dels gått ut på elevutbyten mellan gymnasieskolorna. Men nu vill Liberalerna i Skellefteå att kommunen ska avsluta samarbetet.

– Vi är väldigt förvånade att den socialdemokratiska majoriteten vill utveckla det här samarbetet med Tongling. Det här är en stad där vi vet att det finns arbetsläger för politiska fångar och där vi vet att det sker politiska arresteringar, säger gruppledare för Liberalerna Andreas Westerberg.

”Berättat om demokratin och rättigheterna”

Men kommunalrådet Lorents Burman (S) håller inte med, han tycker tvärtom att det är viktigt att utveckla samarbeten med miljonstaden i Kina.

– Samarbetet sker i huvudsak med elevutbyen mellan våra gymnasieskolor. Jag tror inte att det skulle påverka läget i Tongling om vi drog oss ur samarbetet. När vi varit där har vi föreläst och berättat om demokratin och rättigheterna här i Sverige och det tror jag gör mer nytta än att avsluta samarbetet, säger Lorents Burman (S)

Ska ta upp frågan i höst

Liberalerna ska ta upp frågan i kommunfullmäktige senare i höst och tror att de kommer att få medhåll.

– Vänortssamarbeten bör man ha med orter som har ömsesidig respekt för varandra, alltså gemensamma spelregler. Vi liberaler tror att det är mycket mer användbart att gå direkt till de organisationer och rörelser som vill verka för demokrati i ett land och då är det inte den officiella politiken i Kina man ska vända sig till, säger Andreas Westerberg (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer