Foto: SVT/TT

Liberalerna i Åsele lämnar samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Åsele lämnar det borgerliga samarbetet som partiet har haft tillsammans med Centerpartiet och Åselepartiet. Detta i protest mot Åselepartiets agerande vid en omröstning för två veckor sedan.

Sedan valet 2014 har Centerpartiet, Liberalerna och Åselepartiet haft ett samarbete men nu är den tiden förbi. I går kväll bestämde sig partiet för att bryta sig loss. Enligt Liberalernas ordförande i Åsele, Ulla Hellman, blev omröstningen i Kommunstyrelsens om kommunens sopbil droppen som fick bägaren att rinna över.

– Vi skulle rösta om sopbilen, vi var helt överens om entreprenad men när röstningen skulle äga rum då ändrade sig Åselepartiet utan att informera och det var droppen, säger hon.

”Behandlade som strykpojkar”

Ulla Hellman förklarar att de borgerliga partierna hade haft ett sammanträde kvällen innan kommunsstyrelsens möte där alla var eniga. Enligt henne grundar sig allt i frågan om antalet mandat. Liberalerna i Åsele har idag ett mandat i fullmäktige medan Åselepartiet har elva.

– Vi har alltid blivit behandlade som strykpojkar då vi bara har ett mandat. Vi har inte fått vara med i varken Allmänna utskottet eller Omsorgs- och Utbildningsutskottet och därmed inte fått så mycket information och det har jag sagt många gånger, säger Ulla Hellman (L).

Inget svar från ÅP

Efter omröstningen som ägde rum för två veckor sedan har Liberalerna krävt en förklaring till det som hände men har inte hört något från Åselepartiet, varken på telefon eller via mejl.

– Vi är inte värdefulla trots att vi blir vågmästare nu. Men det är olyckligt egentligen att detta händer en sådan liten kommun som Åsele. Vi borde kunna hålla sams om det är en allians får man lyssna på alla.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt Åselepartiets Linnéa Lindberg utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.