Ladugård i Lövnäs brann ner – grisar innebrända

Uppdaterad
Publicerad

En brand rasade under torsdagskvällen i en ladugård i Lövnäs i Vilhemina kommun. Ett antal grisar blev innebrända. Ägaren har inte hunnit räkna grisarna än och säger att det kan finnas grisar lösa.

– Det är svårt att säga om det finns några lösa, men de som var utanför borde ha kommit till gården och där är de inte.

En kort stund från att branden upptäcktes var ladugården övertänd. Enligt räddningschef Lasse Rydstedt var det en granne som upptäckte branden och larmade till ägaren vid 18-tiden.

– Ägaren hade försökt släcka med trädgårdsslangen men det var snabbt övertänt.

När räddningstjänsten kom till platsen hade byggnaden rasat ihop och brunnit ner.

Larmet om branden kom vid 18-tiden. Ladugården var snabbt övertänd och var nedbrunnen när räddningstjänst kom till platsen. Foto: Pelle Andersson

Veterinär skickades till platsen

Flera av gårdens grisar befann sig utomhus och klarade sig undan branden. Men några blev innebrända enligt räddningschef Lasse Rydstedt.

– Det var ett antal men jag vet inte hur många det handlar om.

En veterinär skickades till platsen och enligt Lasse Rydstedt var det ett tiotal brännskadade grisar som behövde avlivas.

Har bevakning

Till en början fanns risk att branden skulle sprida sig till boningshuset, men vid 20-tiden var den avvärjd. Istället bevakar räddningstjänsten så att branden inte sprider sig till intilliggande hyggen.

– Det blåser ganska mycket och det gör att det stack iväg och brann på två-tre ställen på hygget ett tag, vi hade nog lite tur att det inte spred sig mer. Vi vill inte ha en skogsbrand på det här också.

På fredagsmorgonen är räddningstjänsten fortfarande på plats och bevakar branden så att den inte sprider sig. Lasse Rydstedt berättar att branden självantänt i ett utrymmer där det inte finns el.

– Vi vet inte hur branden startade men både polis och räddningstjänst är överens om att det inte finns någon misstanke om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.