Foto: SVT

Ladugård med 100 kor nedbrunnen

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan 02 natten mot Luciadagen larmades räddningstjänsten till en fullt utvecklad ladugårdsbrand i Kvarnfors, Robertsfors. I byggnaden fann cirka 100 kor och de flesta av djuren kunde räddas.

– Vi fick ut nästan alla, säger Nicklas Bergman, inrebefäl vid räddningstjänsten.

Det var 01.52 som SOS larmades om branden. Räddningstyrkor från Ånäset, Robertsfors, Umeå och Lövånger ryckte ut till platsen. När de första styrkorna kom dit brann det kraftigt i ena delen av byggnaden. Släckningsarbetet försvårades av att det fanns gasbehållare i byggnaden.

– Det var cirka 100 kor i ladugården och jag tror att vi nästan fick ut nästan alla. Delar av ladugården har brunnit ner, Niklas Bergman, inre befäl.

Som mest bekämpade ett 15-tal brandmän elden, styrkan från Robertsfors är kvar på platsen för eftersläckning.

Polisen kommer under torsdagen utföra en teknisk undersökning av platsen. Flera bönder från närliggande gårdar har försökt bistå med att ta hand om korna.

– Man blir väldigt rörd och glad när man ser att det börjar komma bönder från andra bondgårdar som hjälper till med djuren, säger Andreas Eliasson, styrkebefäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.